Loader

Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireylerin Eğitiminde Ailelerin Desteğinin Önemi

Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireylerin Eğitiminde Ailelerin Desteğinin Önemi

Sözlerime bir Kızılderili atasözü ile başlamak istiyorum, atasözü aynen şöyle diyor; ‘’Unutmayın! Çocuklarınız sizin değildir onları Yaratıcıdan ödünç aldınız.’’ Ödünç aldığımız bu çocuklarımıza en iyi şekilde bakıp, onları hayata hazırlamamız gerekmektedir. Hayata hazırlarken de akademik, sosyal, psikolojik, toplumsal açıdan desteğimize ihtiyaçları bulunmaktadır. Söz konusu bir de bizim özel çocuklarımız ise bu desteğe daha çok gereksinimleri olacaktır. Ben aile desteğini çocuklarımızın eğitim-öğretimine katkısı açısından ele almak istiyorum.

Şu inkar edilemez bir gerçektir ki eğitimin temeli ailede başlar, hayat boyu devam eder. Hayat boyu devam eden eğitim-öğretim sürecinde özellikle bizim çocuklarımız için aile desteği çok önemlidir. Çocuklarımız zamanlarının büyük bir kısmını evde aileleri ile geçiriyor. Onları en iyi tanıyan en iyi anlayan siz değerli ailelersiniz. Bundan dolayı çocuklarınızın eğitimine evde destek vererek daha kalıcı hale gelmesine büyük oranda katkı sağlamış olursunuz. Peki bu süreçte özel çocuklarımıza sahip ailelerimiz neler yapmalı bunlara bir bakalım.

Bu süreçte en önemli olan şey çocuğumuzun içinde bulunduğu durumu kabullenmektir. Durum böyle olduğunda çocuklarımız için daha gerçekçi hedefler belirleyip, bu hedeflere daha rahat ulaşabiliriz.

Beklentilerimiz çok önemlidir. Eğer beklentilerimizi yüksek tutarsak, çocuklarımız bunları gerçekleştiremediğinde biz aileler hayal kırıklığına uğrarken, çocuklarımız da hedefi gerçekleştiremediği için düşük benlik algısı yaşayabilir.

İnsanlar binbir çeşittir, her insan farklıdır, biriciktir. Bu durum bizim çocuklarımız için de geçerlidir. Her çocuk bireysel farklılıklara sahip olduğundan kendi içerisinde değerlendirilmelidir.

Fırsat her birey için önem arz etmekte olup, bizim çocuklarımız için önemi daha büyüktür. Çocuklarımıza ‘’benim çocuğum bunu yapamaz ‘’ düşüncesiyle yaklaşmak olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Hayatın her döneminde kendilerini gerçekleştirebilmeleri için fırsatlar sunmalıyız.

Normal gelişim gösteren bireylerde de olduğu gibi, bizim çocuklarımızda da; okulda veya herhangi bir eğitim-öğretim kurumunda öğrendiği bilgi ve becerilerin evde tekrar edilmesi çocuğumuzun gelişim durumunu öğrenmek, destek olmak için okul-aile işbirliği şarttır.

Tüm bu söylediklerimi gerçekleştirmenin en güzel yönü ise başarı ile tamamlanan her dönemin sonunda paylaştığımız, böylece çoğalttığımız mutluluğumuzdur.

 

KURUMSAL EĞİTİMLER

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhasApp Destek Hattı